S-a demonstart clinic că recoltările de sânge la intervalele stabilite de medici au și efecte benefice asupra organismului uman.În plus, în urma donării de sânge, rezistenţa organismului la şocuri creşte. 

În primul rând, după donare, sângele este împrospătat și implicit imunitatea organismului creşte.În aceeași ordine de ideei riscul de accident vascular se reduce cu 30%.

În situația ipotetică că un donator de sânge va deveni victima unui accident, reacţia organismului va fi alta față de o victimă obișnuită. Organismul donatorului va reface cantitatea de sânge pierdut mai repede, reacție  ce îi va ajuta pe medici la tratarea pacientului donator.

Donatorul va primi următoarele rezultatele în urma testelor efectuate pe sângele recoltat: RH; grupă sangvină; Hepatita B, C; HIV(SIDA); HTLV (leucemie); VDRL (sifilis); ALT (probe hepatice). 
Rezultatele sunt confidenţiale şi se ridică de către donator personal de la centrul de transfuzii.

La cerere, donatorul are posibilitatea efectuării şi a altor analize gratuite (calcemie, glicemie, transaminaze, colesterol. Acestea presupun o nouă recoltare la sediul centrului de transfuzii.

Donatorul beneficiază de o zi liberă de la locul de muncă (în cazul angajaţilor cu carte de muncă) sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării.

In ceea ce priveste siguranta donatorului de sange, iata ce trebuie sa mai stii : 

– Trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă şi de unică folosinţă.

– Nu există riscul contaminării cu HIV, sau alte virusuri.

– Senzaţia de leşin sau oboseală după donare este foarte rar întălnită.

– Rezultatele testelor sunt confidenţiale.

O donare completă (410-450ml) aduce următoarele benefici:

-7 tichete de masă

-o zi liberă de la locul de muncă/o zi scutire pentru elevi, studenţi + militari

-reducere 50% la abonamentul pentru transportul în comun dacă donarea se face la instituţia e profil din loalitatea de domiciliu/în care donatorul e angajat