Skip to main content

Din cauza perioadei concediilor şi a temperaturilor caniculare, numărul donatorilor de sânge din judeţul Timiş a scăzut. Potrivit medicului Stana Jenariu, de la Centrul de Transfuzii Sanguine din Timişoara, între 30 şi 70 de donatori s-au înregistrat zilele trecute.

O creştere a fost consemnată de-abia miercuri, când, până în ora prânzului, au trecut pragul centrului peste 90 de persoane venite să-şi ajute semenii aflaţi în suferinţă.

„Este nevoie oricând de sânge, iar cu cât numărul donatorilor este mai mare, cu atât rezervele sunt mai sigure și suficiente. La noi, în perioada de vară, scade numărul de donatori, însă reuşim să asigurăm urgențele medico-chirurgicale.

Sperăm să vină cât mai multe persoane ca să doneze lichidul vital pentru salvarea vieţilor celor care au nevoie de transfuzii sanguine”, a precizat Stana Jenariu.

Centrul de Transfuzie Sanguină din Timișoara se află pe strada Martir Ciopec nr.1. Orice persoană poate să doneze sânge dacă îndeplineşte câteva condiţii: să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, greutatea peste 50 de kilograme, pulsul regulat, 60-100 bătăi pe minut, tensiunea arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale, să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu 48 de ore înaintea donării.

Campania: Viata din sangele meu

Timișorenii strâng rândurile și merg la Centrul de Transfuzii Sanguine ca să doneze.

Deja mai multe persoane publice, între care cunoscuți actori ai Teatrului Național din Timișoara s-au alăturat inițiativei menită să împrospăteze stocul de sânge necesar transfuziilor bolnavilor.

Profesorul de înot Daniel Sîrbu a inițiat acțiunea “Viață din sângele meu”. Această acțiune stă la baza campaniei de mobilizare a populației spre donarea de sânge pentru salvarea reală de vieți. Campania și-a propus mobilizarea unui număr record de timișoreni în perioada 16 – 18 ianuarie, însă,  în fața scopului nobil al demersului, lumea s-a mobilizat deja.

”Toți cei ce doresc să ajute sunt așteptați să doneze sânge la Centrul de Transfuzii Sanguine, Timișoara, în intervalul orar 7:00 – 13:00, în perioada 16 – 18 ianuarie. Dramele de nedescris trăite de mii de familii care pierd sau și-au pierdut copiii, părinții, prietenii, lipsa acută de sânge din spitale, determină această chemare a populației la acțiune. Am inițiat această campanie cu ideea că schimbarea pornește din noi și doar dacă acționăm concret putem schimba lucrurile în bine”, a declarant pentru EVZ Daniel Sîrbu.