1. Satisfactia gestului altruist de a ajuta un pacient, dându-i o șansă să se vindece. Acest pacient poate fi o victimă a unui accident de circulație sau cineva care suferă de o boală gravă sau incurabilă.
  2. Cu totii ştim că donarea de sânge salvează vieţi, pe această cale dorim să le mulţumim tuturor celor care ne-au trecut pragul în ultimii ani şi ne-au ajutat să avem și să distribuim pungile de sânge atât de necesare pacienților internaţi în cele 15 spitale din judetul Timiș.
  3. Toate persoanele care se prezintă la donarea de sânge beneficiază de o consultație gratuită în cursul căreia se măsoară tensiunea arterială, pulsul, greutatea, ocazie cu care se poate depista hipertensiunea arterială sau fibrilația atrială şi se poate institui un tratament precoce cu menținerea stării de sănătate.
  4. Donarea repetată de sânge ajută la reducerea factorilor de risc cardiovascular, fiind legată de valorile mai reduse ale tensiunii arteriale şi de scăderea riscului de infarct miocardic. Dacă valorile hemoglobinei sunt crescute, donarea de sânge ajută la reducerea vâscozității sângelui ceea ajută la scăderea riscului de producere a trombilor (cheaguri de sânge) şi implicit a infarctului miocardic şi a accidentelor vasculare cerebrale. Datele din literatură au demonstrat că aceste beneficii sunt mai mari la bărbați decât la femei.
  5. Dacă ar fi să estimăm calorii, o donare de sânge este echivalentul a 50 calorii, atât are nevoie organismul pentru a înlocui cei 450 ml de sânge donat. De aceea, după donare, putem folosi tichetele valorice, respectiv cardul de donator, pentru a ne răsfăţa cu o masă caldă şi un desert.
  6. Donatorii de sânge beneficiază gratuit de rezultatul analizelor efectuate în ziua donării – pe lângă hemoglobina prin care verificăm dacă sunt anemici pentru a-I putea trata cu preparate de fier, este explorată şi funcţia hepatică prin detereminarea ALT (GPT), este cercetată prezenta virusurilor hepatitei B, C, a virusului HIV ( SIDA) şi HTLV, care se transmit prin sânge dar şi prezenţa Sifilisului. Rezultatele acestor analize pot fi descărcate de pe site-ul CRTS Timisoara, nemaifiind obligatoriu ridicarea lor de la fisier. Donatorii fidelizati beneficiază, cu ocazia celei de a III a donări din anul respectiv, de un panel extins cu 16 analize prin care sunt investigate – funcţia ficatului, a rinichiului dar şi nivelul de cholesterol, calciu , magneziu şi fier, necesare pentru stabilirea stării de sănătate a donatorului.
  7. Donatorii cu domiciliul în Timişoara beneficiază de o reducere 50% pentru abonamentul pe mijloacele de transport în comun, pe baza adeverinţei eliberate în ziua donării.
  8. Toţi donatorii beneficiază de o zi liberă , cea din ziua donării de sânge.
  9. Cu sprijinul Primăriei Timişoara, donatorii beneficiază de un abonament pe o lună de parcare gratuită, în baza adeverinţei primite de la CRTS TM, dacă dovedesc că ei sunt proprietarii autoturismului.
  1. O dată la 3 secunde, undeva în lume, cineva are nevoie de sânge.
  2. În fiecare zi au loc accidente de circulație, incendii, iar victimele lor au nevoie urgentă, nu doar de una, ci de mai multe unități de sânge,
  3. Dacă donatorii eligibili ar dona sânge periodic, de 4 – 5 ori pe an, necesarul de sânge ar fi acoperit iar criza de sânge nu ar mai exista.
  4. Donarea de sânge este sigură şi benefică pentru sănătate. Studii recente au demonstrat ca donarea de sânge reduce cu 30% riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, prin scăderea tensiunii arteriale. Donatorii de sânge trăiesc mai mult decât restul populaţiei.
  5. Cu ocazia donării, se măsoară tensiunea arterială, frecvența cardiacă, temperatura corporală, nivelul de fier şi beneficiezi de un set de analize gratuite.
  6. Ai sanşa să salvezi o viaţă!