Loading....

Informatii publice

Informații utile înainte de donare

Pentru a putea dona sânge, este important ca în ziua recoltării să aveti o stare bună de sănătate, să veniți odihniți, după minim 6 ore de somn și să fiți bine hidratați, după ce ati băut cel puțin 0,5 litri de apă, suc, ceai.

De asemenea trebuie să aveți un act de identitate în original asupra dumneavoastră (carte de identitate, pașaport).

Este recomandat să nu fumați timp de o oră înainte și după recoltare. Nu consumați alcool sau grăsimi precum înghețată. maioneză, sau smântână cu 24-48 ore înainte de donare. Să fii sănătos înseamnă să nu fii sub tratament medicamentos cu: aspirină, antiinflamatoare, anticoagulante, antibiotice, etc.

Recoltarea sângelui

Înainte de recoltarea propriu zisă, donatorul trebuie să parcurgă câteva etape obligatorii:
1. În prima etapă el este informat asupra importanţei actului de donare, a beneficiilor şi a riscurilor asociate donării de sânge.
2. În etapa a doua, donatorul completează un formular de autoexcludere, este introdus si verificat în baza de date, iar celor care donează pentru prima dată li se atribuie codul de donator.
3. În etapa a treia, donatorul este supus unui control predonare, în care se determină nivelul hemoglobinei, pentru a exclude anemia, se măsoară greutatea, tensiunea arterială și se apreciază aspectul venelor din plica cotului.
4. În etapa a patra, se efectuează examenul medical, care constă din anamneză şi dintr-un examen clinic sumar.
5. Etapa a cincea este reprezentată de recoltarea efectivă a sângelui. Întâi se recoltează sânge pentru analizele biologice, apoi se recoltează sânge total destinat obţinerii de componente sanguine, care vor fi ulterior transfuzate.

După finalizarea recoltării donatorul trebuie să rămână în repaus, cel puțin 10 minute, așa încât organismul său să se acomodeze la noul echilibru rezultat în urma donării. În rare cazuri, după donare, donatorul poate acuza senzaţie de leşin sau de oboseală. Se recomandă ca pansamentul aplicat în locul unde a fost efectuată puncția venoasă să fie menținut timp de două ore, după finalizarea recoltării.

Ziua donării este considerată o zi de răsfăț, în care este recomandată creșterea consumului de lichide, evitarea efortului fizic și a muncilor periculoase. Este contraindicată ridicarea unor greutăți cu mâna la care s-a efectuat puncția venoasă.

Siguranța donării

Personalul medical care efectuează recoltarea sângelui folosește, pentru fiecare donare, o trusă sterilă. În felul acesta este eliminat riscul infectării donatorului cu virusul HIV, virusurile hepatitei B, C.

Important! Donează responsabil!

Dialogul donatorului cu medicul din cabinetul de consultații trebuie să fie unul sincer. Dacă medicul constată că donatorul nu îndeplinește condițiile de donare, el poate exclude donatorul, nu înainte însă de a-i explica motivul excluderii. În funcție de situație și de afecțiunile constatate, excluderea donatorului poate avea un caracter permanent sau temporar. În luarea acestei decizii, medicul are în vedere siguranţa donatorului şi a pacientului care va fi transfuzat cu componentul sanguin obținut prin donare.
Toate informaţiile primite de la donator au caracter confidențial. O donare finalizată înseamnă recoltarea a 420 ml de sânge. Dacă din diverse motive, donatorul cere întreruperea recoltării înainte de colectarea acestei cantități, donarea nu este finalizată, iar sângele nu va putea fi utilizat. În consecință donatorul va beneficia de ziua liberă, dar nu și de bonurile de masă.

Sprijiniți donarea de sânge

Pentru creșterea numărului de donatori și asigurarea unui stoc de sânge și componente sanguine, este necesară promovarea donării benevole și neremunerate de sânge; deasemenea este nevoie de informarea comunității despre necesarul de sânge, dar și de implicarea organismelor guvernamentale și a celor non-guvernamentale.

In ultima perioadă, interesul timișorenilor față de donarea de sânge a crescut, iar companiile și-au arătat disponibilitatea pentru organizarea, la sediile proprii, a mai multor campanii mobile de donare de sânge. Totodată, campaniile de donare de sânge, derulate în colaborare cu universitățile din Timișoara, au fost un real succes.

Back To Top